terug naar nwz.nl

TRITAN studie

Onderzoek naar het herstel na de operatie van een Triathlon Tritanium totale knieprothese. Hierbij onderzoeken we hoe het herstel verloopt en hoe het zit met de kwaliteit van leven van patiënten die een nieuwe knie hebben gekregen met de Triathlon Tritanium knieprothese.

Hoeveel deelnemers nodig: 125*
*Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Reinier Haga Orthopedischh Centrum (RHOC). In totaal zijn er 350 deelnemers nodig, waarvan 125 in Noordwest
Nog deelnemers nodig? ja

Over het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om te kijken hoe het gaat met de patiënten na hun behandeling van knieslijtage met de ongecementeerde Triathlon Tritanium knieprothese. We willen weten hoe de kwaliteit van leven en functie van de knie is vanaf de operatie tot 5 jaar daarna. Ook kijken we naar de veiligheid van de prothese. Deze informatie helpt ons bij het volgen van de prestatie van de Triathlon Tritanium knieprothese.

Een totale knieprothese bestaat uit een metalen bovenbeen- en onderbeengedeelte met daartussen een lager, waardoor de knie soepel kan buigen en strekken. De Triathlon Tritanium knieprothese is een ongecementeerde prothese. Dit betekent dat er geen botcement, een soort lijm, wordt gebruikt om de ruimte tussen de prothese en het bot op te vullen. De prothese wordt direct in het bot geplaatst. Het oppervlak van de prothese is gemaakt van hoog-poreus metaal, genaamd Tritanium. Dit metaal heeft een open structuur, vergelijkbaar met het omliggende bot. Door deze structuur kan nieuw bot groeien op het protheseoppervlak, wat zorgt voor een sterke verbinding.

Wat houdt deelname in?
Voor de operatie heeft u een standaard preoperatief bezoek aan de kliniek. Tijdens dit bezoek wordt uw knie onderzocht en moet u een aantal vragenlijsten invullen. Na de operatie komt u regelmatig op controle bij de orthopeed. Tijdens deze controles beoordeelt de arts uw herstel en worden er foto’s gemaakt om de prothese te bekijken. 

Voor het onderzoek worden extra metingen gedaan: 

  • u komt na 6 maanden en 5 jaar na de operatie extra voor controle 
  • er worden extra röntgenfoto gemaakt na 5 jaar
  • u krijgt naast de standaard vragenlijsten ook extra vragenlijsten om in te vullen tijdens de controles