terug naar nwz.nl

Elsevier Beste Ziekenhuizen 2018: Noordwest opnieuw bij de besten

14.11.2018
Elsevier Beste Ziekenhuizen 2018: Noordwest opnieuw bij de besten

Acht ziekenhuizen mogen zich tot de beste van Nederland rekenen, als meest patiëntgericht en als aanbieders van de beste medische zorg. Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder behoort net als de twee voorgaande jaren bij deze kopgroep. Beide locaties van Noordwest Ziekenhuisgroep scoren het hoogst op het onderdeel ‘beste dienstverlening aan patiënt’. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar de beste ziekenhuizen van Nederland.

Hoogste scores op alle onderdelen
Welk ziekenhuis houdt het meest rekening met de patiënt? Waar is de zorg veilig en effectief? Het Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis in Gorinchem scoorde dit jaar het hoogste. Gevolg door een kopgroep van 7 ziekenhuizen.

Geen toevalstreffer
‘Twee jaar geleden konden we onze beide locaties tot het beste ziekenhuis van Nederland rekenen. Onze locatie Den Helder hoort daar nu voor de derde keer op rij bij. Dat is geen toevalstreffer. Het bewijst dat we goede zorg leveren en dat onze mensen heel goed werk doen. We hadden natuurlijk  gehoopt dat Alkmaar ook op alle onderdelen tot de kopgroep behoorde. We gaan onze best doen om er voor te zorgen dat heel Noordwest volgend jaar in de kopgroep zit, en op alle onderdelen de hoogste score behaalt,’ zegt een trotse Floor Haak.

Derde keer
Voor Den Helder is dit de derde keer op een rij dat ze tot de kopgroep behoort. Locatie Alkmaar was in 2016 ook bestempeld tot beste ziekenhuis en had in 2017 ook de maximale score van 4 bollen, maar behoorde niet tot de koplopers. Locatie Alkmaar was eerder in 2013 ook al uitgeroepen tot beste ziekenhuis.

Werkwijze Elsevier
Het onderzoek Beste Ziekenhuizen is een jaarlijkse meting naar de kwaliteit van zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. Het doel is een zo representatief mogelijk beeld te krijgen van het functioneren van het ziekenhuis als geheel.
Elsevier beoordeelt ziekenhuizen op:

  • patiëntgerichtheid: dienstverlening, wachttijden, informatie, en voorlichting
  • medische zorg: veiligheid en effectiviteit

Het onderzoek is zoals gebruikelijk uitgevoerd met ondersteuning van bureau SiRM. Hiervoor zijn 688 indicatoren door SiRM geselecteerd. Deze indicatoren hebben de ziekenhuizen aangeleverd bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Zorginstituut Nederland.