U kunt om een van de volgende redenen gips nodig hebben:
- u heeft een aandoening die is ontstaan vanwege een trauma (bijvoorbeeld tijdens sporten of een ongeval)
- u bent geopereerd en heeft gips nodig om te herstellen
- u heeft een aangeboren afwijking en dit wordt met een gipsbehandeling gecorrigeerd
- u heeft een ziekte waarbij u een gipsbehandeling nodig heeft
- u heeft een gewricht dat rust nodig heeft
De materialen die we voor gipsverband gebruiken, zijn verschillend en variëren van het standaard witte gips tot aan diverse kunststof materialen. De gipsverbandmeester bepaalt, soms in overleg met de specialist, welk materiaal we gebruiken. Bij kunststof gips kunt u, als u wilt, een kleur verband kiezen. In een aantal gevallen kunnen we gipsverband aanleggen waarmee u kunt zwemmen, het zogenaamde ‘zwemgips’. Dit gebeurt altijd in overleg met de gipsverbandmeester.
Hoe kunt u zich voorbereiden op gipsverband?
Het is raadzaam ruime kleding te dragen wanneer u voor een gipsverband bij ons komt. Op de gipskamer kunt u een douchehoes kopen. Een douchehoes trekt u over uw gipsverband. Zo kunt u veilig douchen zonder dat het gips nat wordt. U kunt de douchehoes betalen via een eenmalige machtiging. Douchehoezen worden niet vergoed door uw ziektekostenverzekering.
Heeft u vragen of klachten over uw gips?
Bij een breuk , gescheurde enkelbanden of gekneusde knie hoort pijn. Een gipsverband is een middel tegen pijn. Het is echter niet zo dat bij een gipsverband de pijn verdwenen is. Luister naar uw lichaam. Neem bij twijfel altijd contact met ons op. Heeft u klachten die te maken hebben met het gipsverband dat we bij u hebben aangelegd? Neem in dat geval altijd eerst telefonisch contact op. Als het nodig is maken we dan een afspraak met u zodat u snel aan de beurt bent. Tijdens kantooruren kunt u rechtstreeks contact met de gipskamer opnemen, via telefoonnummer 072 - 548 2456 (Alkmaar) of 0223 - 69 6409 (Den Helder). Na kantooruren en in het weekend kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp (SEH) via telefoonnummer 072 - 548 2488 (Alkmaar) of 0223 - 69 6969 (Den Helder).
Wat kunt u verwachten na uw behandeling met gipsverband?
Als u gipsverband heeft gehad, volgt een periode van revalidatie. Afhankelijk van het letsel, kan herstel van de lichaamsfunctie enige tijd duren. Een eenvoudige polsbreuk komt meestal in orde door deze weer rustig te gebruiken. Bij ernstige breuken heeft u vaak de hulp van een fysiotherapeut nodig om weer te herstellen.