terug naar nwz.nl

Revisie heupprothese

Een heupprothese gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Het kan dus zijn dat u na verloop van tijd klachten krijgt. Denkt u aan ontsteking van de prothese en/of loslating van de heupkom of de steel van de heupkop. Dan is revisie van uw heupprothese nodig. Er worden dan 1 of meerdere delen van de prothese operatief vervangen. 

Omdat de oude prothese eerst verwijderd moet worden, is deze 2e operatie ingewikkelder en duurt langer. Soms ook moet de heupkom eerst met donorbot geschikt gemaakt worden voor de nieuwe prothese. Bij Noordwest Ziekenhuisgroep zijn een aantal orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in revisie van heupprotheses.

Hoe bereidt u zich voor op revisie van een heupprothese?
Revisie van een heupprothese is geen kleinigheid. Voor een goed verloop van de ingreep én voor een voorspoedig herstel is het belangrijk dat u zich goed op de ingreep voorbereidt. Lees de folder ‘Totale heupprothese’ goed door. U krijgt deze folder op de verpleegafdeling van de fysiotherapeut. 

Wat kunt u na de behandeling verwachten?
Net als na de 1e operatie is het belangrijk dat u de 1e periode extra voorzichtig bent met uw geopereerde heup. Houdt u zich daarom goed aan de leefregels die u meekrijgt. Ook daarna is het belangrijk dat u goed naar de heup ‘luistert’ en niets doet wat pijn doet of niet goed voelt. Het totale herstel na een revisie duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden.