terug naar nwz.nl

Voorste kruisbandletsel

Midden in het kniegewricht liggen de kruisbanden. Deze banden zorgen voor stabiliteit van de knie. Ze zorgen er verder voor dat het onderbeen niet te ver naar voren of achteren verschuift ten opzichte van het bovenbeen. De voorste kruisband kan bij een verkeerde beweging scheuren, tijdens het sporten bijvoorbeeld.

Wat merkt u van een gescheurde voorste kruisband?
Op het moment dat de kruisband scheurt, zakt u door uw knie of verdraait u uw knie. Mogelijk voelt u dan ook iets in uw knie knappen. Misschien heeft u verder geen klachten. Maar het kan ook zijn dat uw knie meteen erg dik wordt en dat u een instabiel gevoel heeft in de knie. Heeft u ook pijn? Dan wordt dit meestal niet veroorzaakt door de gescheurde kruisband zelf, maar door beschadiging van het kraakbeen in de knie, een gescheurde meniscus en/of een gekneusd bot.

Behandeling
Als u geen klachten heeft, is behandeling in principe niet nodig. Maar als u (op hoog niveau) wilt sporten, kan uw knie met fysiotherapie stabieler gemaakt worden. Afhankelijk van uw klachten is verder eventueel een operatie mogelijk (voorste kruisbandreconstructie). Als u een instabiel gevoel blijft houden bijvoorbeeld.