terug naar nwz.nl

Voorste kruisbandreconstructie

Midden in het kniegewricht liggen de voorste en achterste kruisbanden. Deze banden zorgen onder andere voor stabiliteit van de knie. De voorste kruisband kan bij een verkeerde beweging gedeeltelijk of helemaal scheuren, tijdens het sporten bijvoorbeeld. Afhankelijk van de ernst van uw klachten en als u geen baat heeft bij fysiotherapie, krijgt u in overleg met uw orthopedisch chirurg zo nodig een voorste kruisbandreconstructie.

Voorste kruisbandreconstructie
De orthopedisch chirurg reconstrueert van 2 pezen van uw hamstrings een nieuwe voorste kruisband. Heeft u al eens een kruisbandreconstructie gehad? Dan wordt voor herstel van de voorste kruisband een donorpees gebruikt.

Hoe bereidt u zich voor op een voorste kruisbandreconstructie?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de opname, de ingreep zelf en de periode van herstel kunt voorbereiden. U krijgt bovendien folders mee waarin u alles rustig kunt nalezen. Lees op onze website algemene informatie over uw opname. U loopt na de ingreep 2 tot 3 weken met krukken. U neemt de krukken bij uw opname zelf mee. U kunt elleboogkrukken lenen bij een thuiszorgwinkel.

Onze app 'Noordwest Zorg'  
Komt u naar ons ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling? Dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereid. Naast de folder kunnen u en eventueel uw naasten hiervoor onze app Noordwest Zorg gebruiken. U vindt er ook informatie over leefregels en voeding & beweging tijdens een opname. 
Deze handige app kunt u downloaden in de App Store of Google Play. Zoek naar Patient Journey, selecteer vervolgens ‘Noordwest Zorg’ en daarna de behandeling die voor u van toepassing is. De voor u van belang zijnde informatie is direct zichtbaar op uw tijdlijn.

Wat kunt u na een voorste kruisbandreconstructie verwachten?
U komt na 2 weken voor controle bij een verpleegkundig specialist of physician assistant op de polikliniek orthopedie. U start verder onder begeleiding van uw eigen fysiotherapeut meteen na thuiskomst met een intensief revalidatieprogramma op maat, dat 6 tot 9 maanden duurt. Sport u (op hoog niveau)? Dan mag u na 9 maanden tot een jaar weer meedoen met wedstrijden op het veld.

Uw gereconstrueerde kruisband wordt in principe weer net zo sterk als uw eigen kruisband. Maar houdt u er rekening mee dat ook deze kruisband opnieuw kan scheuren.