terug naar nwz.nl

Scoliose - behandeling

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom op 1, 2 of 3 plaatsen krom en verdraaid is. Soms komt scoliose in combinatie met een aangeboren aandoening voor, een spierziekte bijvoorbeeld. Kinderen met scoliose komen elk jaar voor controle. Bij een groeispurt zo nodig nog vaker. De orthopedisch chirurg gaat dan na of uw kind gegroeid is en of de rug eventueel krommer wordt. Vaak wordt hiervoor een röntgenfoto van de hele wervelkolom gemaakt. 
 
De behandeling van scoliose kan bestaan uit:
  • fysiotherapie of Mensendieck-therapie
  • brace
  • operatie
 
Fysiotherapie en Mensendieck-therapie
Afhankelijk van de ernst en eventuele (pijn)klachten krijgt uw kind zo nodig fysiotherapie of Mensendieck-therapie. De behandeling is gericht op een betere houding en minder pijn.
 
Wanneer is een brace nodig?
Meestal is de kromming in de rug van uw kind stabiel en klein, minder dan 20 graden. Behandeling is dan niet nodig. Wordt de kromming groter, meer dan 20 graden? En zal uw kind naar verwachting nog (flink) groeien? Dan krijgt uw kind een brace. Dit om te voorkomen dat de kromming groter wordt, zodat een operatie niet nodig is.
 
Wanneer is een operatie nodig?
Wordt de kromming groter dan 45 graden? Dan verwijst de orthopedisch chirurg uw kind naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Hier wordt onderzocht of een operatie zinvol is. Bij een operatie wordt een aantal wervels aan elkaar vastgezet, zodat de kromming kleiner wordt (spondylodese). 

Wat kunt u verwachten na een behandeling van scoliose?

Alle behandelingen zijn erop gericht dat u of uw kind uw rug weer zo normaal mogelijk zonder pijn kunt gebruiken en belasten.

Ziektebeelden

Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.