terug naar nwz.nl

Preoperatieve screening

Alle patiënten die een operatie of onderzoek ondergaan, krijgen een vorm van anesthesie (verdoving). U krijgt daarom een voorbereidend gesprek met diverse zorgverleners op het opnameplein. Dit kan op locatie Alkmaar of Den Helder zijn.

U heeft tijdens deze afspraak met diverse zorgverleners een gesprek zoals de apothekersassistent, anesthesioloog en verpleegkundige. Als u bloedverdunners gebruikt, heeft u ook een gesprek met een stollingsdeskundige. 

U ontvangt een brief over uw afspraak op het opnameplein. U vindt hierin informatie over:

  • datum en tijdstip van uw afspraak
  • op welk locatie u de afspraak heeft en 
  • hoe u zich op deze afspraak moet voorbereiden


Wat kunt u verwachten in het gesprek met de anesthesioloog?
De anesthesioloog gaat na welke anesthesie voor u het meest geschikt is. Ook onderzoekt hij/zij uw gezondheidstoestand en geeft instructies voor een goede voorbereiding op de operatie of het onderzoek.

Welke vormen van anesthesie zijn er?
De volgende 3 vormen van anesthesie worden het meest toegepast:

  • locale anesthesie: bij locale anesthesie krijgt u één of meer 'plaatselijke’ injecties met een verdovingsvloeistof. Hierbij wordt een klein stukje huid verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. In de meeste gevallen dient de arts die de operatie uitvoert deze injectie zelf toe, dus zonder aanwezigheid van een anesthesioloog. (U hoeft hiervoor normaliter niet gezien te worden door een anesthesioloog)
  • loco-regionale anesthesie: de anesthesioloog verdooft met een injectie of catheterkatheter een deel van uw lichaam: bijvoorbeeld een arm, been of hand. Dit kan soms alleen maar ook in combinatie met algehele anesthesie plaatsvinden
  • algehele anesthesie (narcose): uw hele lichaam wordt verdoofd

Welke anesthesie voor u het meeste geschikt is, hangt af van uw leeftijd, uw lichamelijke conditie, de operatie en uw wensen. U kunt uw voorkeur voor een bepaalde vorm van anesthesie bespreken met de anesthesioloog. Zo mogelijk houden we daar rekening mee.

Goed voorbereid op uw operatie
Wilt u weten wat u te wachten staat bij een operatie? Bekijk dan het filmpje.

Ziektebeelden

Er is geen informatie beschikbaar over relevante ziektebeelden. Bekijk het complete overzicht van ziektebeelden.