terug naar nwz.nl

Osteoporosescreening

Heeft u een botbreuk en bent u ouder dan vijftig jaar? Het kan zijn dat uw breuk (mede) het gevolg is van botontkalking (osteoporose). Uit onderzoek weten we dat botontkalking bij mensen boven de vijftig vaak voorkomt. Om dat te onderzoeken, nodigen we u uit voor een test in Medisch Centrum Alkmaar. We gaan dan na of u inderdaad botontkalking heeft. Door botontkalking te behandelen, heeft u minder kans op een nieuwe breuk en/of wervelverzakkingen.

Wat houdt de test in?
U krijgt op de afdeling radiologie (röntgenafdeling) een botdichtheidmeting (DEXA-scan). Een DEXA-scan is te vergelijken met een röntgenfoto, alleen ligt u op een onderzoekstafel. Met een hele kleine dosis röntgenstralen wordt de botdichtheid van de heup en het onderste deel van de wervelkolom gemeten. Een DEXA-scan is een veilig, pijnloos en niet-belastend onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten. Twee weken na het onderzoek heeft u een afspraak met een osteoporose-verpleegkundige op de fractuur-osteoporose polikliniek. U krijgt dan de uitslag van het onderzoek en de verpleegkundige neemt een vragenlijst met u door. U heeft deze lijst thuisgestuurd gekregen.

Als blijkt dat u botontkalking heeft 
Als uit de test blijkt dat u botontkalking heeft, wordt er een behandelplan aan u voorgesteld. Denkt u aan leefstijladviezen en/of een verwijzing naar de reumatoloog of internist. De reumatoloog, internist is gespecialiseerd in verder onderzoek en behandeling van osteoporose.

Zo maakt u een afspraak voor de test
Heeft u een botbreuk en bent u ouder dan vijftig jaar? Dan nodigen we u bij deze uit om u te laten testen. U kunt een afspraak maken bij de polikliniek chirurgie/orthopedie. De secretaresse maakt dan een afspraak voor de DEXA-scan en een afspraak voor het fractuur-osteoporose spreekuur. U kunt ook bellen voor een afspraak. 

Ziektebeelden

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.