terug naar nwz.nl

Achterste kruisbandreconstructie

Midden in het kniegewricht liggen de zogenoemde kruisbanden. Deze banden zorgen onder andere voor stabiliteit van de knie. De achterste kruisband kan door een verkeerde beweging of een ongeluk beschadigd raken of scheuren. Afhankelijk van de ernst van uw klachten en als u geen baat heeft bij fysiotherapie, krijgt u in overleg met uw orthopedisch chirurg zo nodig een achterste kruisbandreconstructie.

Achterste kruisbandreconstructie 
Tijdens de operatie reconstrueert de orthopedisch chirurg een nieuwe achterste kruisband. Reconstructie van een achterste kruisband is door de plaats van de kruisband in de knie minder gemakkelijk dan een reconstructie van de voorste kruisband.

Hoe bereidt u zich voor op een achterste kruisbandreconstructie?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de opname, de ingreep zelf en de periode van herstel kunt voorbereiden. U krijgt bovendien folders mee waarin u alles rustig kunt nalezen. Lees op onze website algemene informatie over uw opname. U loopt na de ingreep 6 weken met krukken. U neemt de krukken bij uw opname zelf mee. U kunt elleboogkrukken lenen bij een thuiszorgwinkel.

Wat kunt u verwachten na een reconstructie van de achterste kruisband?
U komt na 2 weken voor controle op de polikliniek orthopedie. U draagt na de operatie 6 weken lang dag en nacht een brace. Daarna nog 6 weken alleen overdag. Deze brace is vóór de operatie voor u op maat gemaakt.
Onder begeleiding van uw eigen fysiotherapeut start u meteen na thuiskomst met een intensief revalidatieprogramma op maat, dat enkele maanden kan duren. Het resultaat van een achterste kruisbandreconstructie is minder goed te voorspellen dan een reconstructie van de voorste kruisband.

Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.