terug naar nwz.nl

Verplaatsen knieschijf

Het kan zijn dat de knieschijf niet (langer) in de holte van het bovenbeen past. Als de knieschijf niet goed past, kan deze verder van zijn plaats raken en uit de kom raken. Afhankelijk van de ernst van uw klachten, kunt u dan in overleg met uw orthopedisch chirurg een zogenoemde tuberositas-transpositie overwegen. Dit is een operatie waarbij de knieschijf verplaatst wordt.

Knieschijfoperatie 
Door verplaatsing van de kniepees op het scheenbeen, wordt de knieschijf (meestal) wat naar beneden en naar binnen verplaatst. U draagt meteen na de operatie een gipskoker of een brace van stof om uw been. Deze wordt voor u op maat gemaakt.

Hoe bereidt u zich voor op een knieschijfoperatie?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de opname, de ingreep zelf en de periode van herstel kunt voorbereiden. U krijgt bovendien folders mee waarin u alles rustig kunt nalezen. U loopt na de ingreep 6 tot 8 weken met krukken. U neemt de krukken bij uw opname zelf mee. U kunt elleboogkrukken lenen bij een thuiszorgwinkel.

Wat kunt u na een knieschijfoperatie verwachten?
U komt 1 week na de operatie voor controle. Herstel duurt gemiddeld ongeveer 3 tot 6 maanden. U wordt bij uw revalidatie en herstel begeleid door een fysiotherapeut bij u in de buurt. U krijgt onder andere uitleg en instructies over lopen met krukken mét de gipskoker of de brace. Naar verwachting heeft u na de operatie (bijna) geen klachten meer. Maar houdt u er wel rekening mee dat het lang kan duren voordat uw knie weer normaal aanvoelt.

Ziektebeelden

Er is geen informatie beschikbaar over relevante ziektebeelden. Bekijk het complete overzicht van ziektebeelden.

Meer informatie