terug naar nwz.nl

Cuff scheur - behandeling

Rond de kop van de bovenarm liggen het schouderkapsel en de zogenoemde rotator-cuff. Dit zijn 4 pezen die ervoor zorgen dat de schouder stabiel is en kan draaien. Als 1 of meer van deze pezen (gedeeltelijk) scheuren, wordt dit een cuff-scheur genoemd. Afhankelijk van het type scheur, de oorzaak, de ernst en duur van uw klachten én uw leeftijd zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • fysiotherapie
  • pijnstillende medicijnen
  • injectie in de schouder of onder het dak van de schouder (subacromiaal)
  • (kijk)operatie


(Kijk)operatie
Is de pees van goede kwaliteit? Dan kan deze tijdens de (kijk)operatie hersteld worden. Is de pees van onvoldoende kwaliteit? Dan wordt de pees schoongemaakt. Daarbij wordt eventueel de bicepspees doorgenomen of vastgezet. Hierdoor wordt uw pijn minder.

Hoe bereidt u zich voor op behandeling van een cuff-scheur?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de behandeling, een eventuele operatie en de periode van herstel kunt voorbereiden.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?
Revalidatie en herstel kosten veel tijd en energie. Het duurt vaak een paar maanden tot een ½ jaar voordat u uw arm weer tot op schouderhoogte kunt optillen. Volledig herstel duurt soms wel 1 jaar. Houdt u er verder rekening mee dat de pees opnieuw kan scheuren.

Ziektebeelden

Meer informatie