terug naar nwz.nl

Ziekte van Perthes - behandeling

De ziekte van Perthes is een aandoening waarbij de bloedvoorziening naar de heupkop tijdelijk verstoord is. Omdat botcellen in de heupkop daardoor afsterven, verandert de vorm van de heup. Deze aandoening komt vooral voor bij jongens tussen 4 en 10 jaar. Als de bloedtoevoer weer op gang komt, herstelt het lichaam meestal vanzelf. Wel kan dit jaren duren. Hoe lang precies is moeilijk te voorspellen. Dit is ook afhankelijk van het stadium van de ziekte. In sommige gevallen herstelt de vorm van de heupkop niet. Het kan zijn dat uw kind dan mank loopt omdat belasting van de heup pijnlijk is. 

Behandeling van de ziekte van Perthes
De aandoening moet met rust en minder belasting van de heup vanzelf genezen. Hoe jonger uw kind is, des te groter is de kans op herstel. Zo nodig krijgt uw kind in overleg met uw orthopedisch chirurg hulpmiddelen voor aanpassing van de belasting van de heup. Verder krijgt uw kind eventueel fysiotherapie en/of ontstekingsremmende medicijnen. In een enkel geval is een operatie nodig.

Hoe bereiden u en uw kind zich voor op behandeling van ziekte van Perthes? 
Het spreekt voor zich dat uw orthopedisch chirurg u en uw kind uitgebreid voorlicht en adviseert over de beste behandeling.   

Ziektebeelden

Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.

Meer informatie