terug naar nwz.nl

Halve knieprothese

Bij slijtage (artrose) van de knie is het laagje kraakbeen op de botdelen beschadigd en/of versleten. Als maar één botdeel beschadigd en/of versleten is, is behandeling met een halve knieprothese mogelijk.

Een halve (hemi-)knieprothese 
De halve knieprothese is gemaakt van metaal van hoge kwaliteit. De prothese vervangt de helft (hemi) van uw knie. Namelijk alleen de binnenste helft van uw knie. Deze helft bestaat uit de binnenzijde van uw bovenbeen (femur) en onderbeen (tibia). 

Hoe bereidt u zich voor op een halve knieprothese?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de opname, de ingreep zelf en de periode van herstel kunt voorbereiden. U krijgt folders mee en u kunt de videoreeks over de behandeling bekijken. In de video 's leggen onze zorgverleners de stappen in de behandeling uit. U loopt na de ingreep 6 weken met krukken. U neemt de krukken bij uw opname zelf mee. U kunt elleboogkrukken lenen bij een thuiszorgwinkel.
Bekijk ook onderstaande video:

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Onze app 'Noordwest Zorg'  
Naast de folder kunnen u en eventueel uw naasten hiervoor onze app Noordwest Zorg gebruiken. U vindt er ook informatie over leefregels en voeding & beweging tijdens een opname. 
Deze handige app kunt u downloaden in de App Store of Google Play. Zoek naar Patient Journey, selecteer vervolgens ‘Noordwest Zorg’ en daarna de behandeling die voor u van toepassing is. De voor u van belang zijnde informatie is direct zichtbaar op uw tijdlijn.

Fysiotherapie
Na de ingreep doet u onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen. Uw orthopedisch chirurg verwijst u naar een praktijk voor fysiotherapie die behandeling zo goed mogelijk op de ingreep van Noordwest afstemt. U vindt een overzicht op www.netwerkartrose.bnw.nl. We adviseren u om al voor de operatie kennis te maken met een aangesloten fysiotherapeut en afspraken te maken.

Wat kunt u na de ingreep verwachten?
Houdt u rekening met een herstel- en revalidatieperiode van 3 tot 6 maanden. U komt na 6 en soms 12 weken terug op de polikliniek orthopedie voor controle. Ook maken we na 1 jaar een röntgenfoto. Houdt u er rekening mee dat uw knie niet meer zo goed beweegt als voorheen.

Veelgestelde vragen knieprothese
Bekijk de veelgestelde vragen