terug naar nwz.nl

Halve knieprothese

Bij slijtage (artrose) van de knie is het laagje kraakbeen op de botdelen beschadigd en/of versleten. Als maar één botdeel beschadigd en/of versleten is, is behandeling met een halve knieprothese mogelijk.

Een halve knieprothese bij Noordwest Ziekenhuisgroep
De orthopedisch chirurg maakt aan de voorkant van de knie een snede en maakt uw boven- en onderbeen passend voor de halve knieprothese. De prothese wordt vastgezet met botcement. De orthopedisch chirurg kiest een type en maat knieprothese die het beste bij uw knie past. 

Hoe bereidt u zich voor op een halve knieprothese?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de opname, de ingreep zelf en de periode van herstel kunt voorbereiden. U krijgt bovendien folders mee waarin u alles rustig kunt nalezen. U loopt na de ingreep 6 weken met krukken. U neemt de krukken bij uw opname zelf mee. U kunt elleboogkrukken lenen bij een thuiszorgwinkel.
Bekijk ook de animatie over de halve knieprothese van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging - Zorg voor Beweging:

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Onze app 'Noordwest Zorg'
Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op uw onderzoek of behandeling. Eventueel kunt u hiervoor naast de folder, ook onze app gebruiken. Hierin is alle informatie te vinden over uw behandeling. Deze handige app kunt u downloaden in de App Store of Google Play. U zoekt naar 'Patient Journey', u downloadt de app en zoekt binnen de app naar 'Noordwest Zorg'. In onze app vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek, behandeling en leefregels. 

Fysiotherapie
Voor goed herstel doet u na de ingreep onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen. Uw orthopedisch chirurg verwijst u graag naar een van de praktijken voor fysiotherapie die de voor- en nabehandeling zo goed mogelijk op de ingreep bij Noordwest Ziekenhuisgroep afstemmen. U vindt een overzicht op de website van Netwerk Orthopedie. We adviseren u om al voor de operatie kennis te maken en afspraken te maken.

Wat kunt u na de ingreep verwachten?
Houdt u rekening met een herstel- en revalidatieperiode van 3 tot 6 maanden. U komt na 6 en soms 12 weken terug op de polikliniek orthopedie voor controle. Ook maken we na 1 jaar een röntgenfoto. Houdt u er rekening mee dat uw knie niet meer zo zal functioneren als voorheen. U zult wat beperkingen houden.

Vragen?
Een aantal vragen over de knieprothese worden vaak gesteld en kunt u daarom terugvinden in de