terug naar nwz.nl

Versleten enkel (artrose enkel) - behandeling

Als het laagje kraakbeen op de botten van het enkelgewricht beschadigt of dunner wordt, spreken we van slijtage (artrose). Dit kan ontstaan bij het ouder worden, maar bijvoorbeeld ook door een breuk in het verleden. Afhankelijk van de ernst zijn bij een versleten enkel de volgende behandelingen mogelijk:
  • pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen
  • fysiotherapie
  • aangepaste (orthopedische) schoenen of ondersteunende zolen
  • injectie met verdovende en ontstekingsremmende medicijnen

Als u geen baat (meer) heeft bij (één van) deze behandelingen, kunt u in overleg met uw orthopedisch chirurg een operatie overwegen:
  • kijkoperatie van de enkel (arthroscopie): het enkelgewricht wordt schoongemaakt
  • operatie waarbij het enkelgewricht wordt vastgezet (arthrodese)
  • operatie waarbij het bovenste spronggewricht (de enkel) vervangen wordt door een prothese

Hoe bereidt u zich voor op behandeling van een versleten enkel?
De orthopedisch chirurg legt goed uit hoe u zich op de behandeling, een eventuele operatie en de periode van herstel kunt voorbereiden. Bij een (kijk)operatie krijgt u bovendien een folder mee waarin u alles rustig kunt nalezen. Voor goed herstel en om infecties te voorkomen, is het bij een eventuele operatie belangrijk dat u niet (meer) rookt. 

Wat kunt u na de behandeling verwachten?
Het schoonmaken van de enkel via een kijkoperatie is wisselend succesvol. Het is met de kijkoperatie niet mogelijk om het beschadigde kraakbeen te herstellen. Tijdens de operatie kan los bot of bot overgroei verwijderd worden. Als uw enkel vastgezet wordt, heeft u na de ingreep geen pijn meer. De beweeglijkheid van uw enkel is na deze operatie kleiner. Had u hier voor de operatie door de slijtage ook al last van? Dan merkt u waarschijnlijk weinig verschil. Ook kan het zijn dat u na deze operatie met kleinere pasjes loopt. Zo’n 80% van de mensen die geopereerd zijn, is tevreden over het resultaat . 


Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.