terug naar nwz.nl

Revisie knieprothese

Een knieprothese gaat niet altijd levenslang mee. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een infectie optreedt, dat de prothese niet langer goed in het bot blijft vastzitten en/of dat de kunststoflaag van de prothese slijt. Na onderzoek wordt uw knieprothese dan zo nodig gedeeltelijk of helemaal vervangen. We noemen dit revisie van de knieprothese.

Revisie knieprothese
De prothese wordt via het oude litteken gedeeltelijk of helemaal verwijderd. Bij loslating plaatst de orthopedisch chirurg meteen een nieuwe prothese. Bij een infectie plaatst de orthopedisch chirurg eventueel tijdelijk een prothese van cement met antibiotica. Als de infectie helemaal onder controle is, krijgt u eventueel een nieuwe definitieve prothese.

Hoe bereidt u zich voor op revisie van de knieprothese?
Revisie van een knieprothese is een grote operatie. De ingreep verloopt hetzelfde als de totale knieoperatie die u eerder heeft gehad. Voor een goed verloop van de ingreep én voor voorspoedig herstel is het belangrijk dat u zich opnieuw goed op de ingreep voorbereidt. U kunt daarvoor deze fotoverhalen en animatie bekijken:

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

De periode van herstel is vergelijkbaar met de 1e totale knieoperatie: ongeveer 9 maanden tot 1 jaar. Het is daarom belangrijk dat uw conditie voor de ingreep zo goed mogelijk is en dat u uw beenspieren onder begeleiding van een fysiotherapeut zo mogelijk van tevoren extra traint.

Uw orthopedisch chirurg verwijst u graag naar een van de praktijken voor fysiotherapie die de voor- en nabehandeling zo goed mogelijk op de ingreep van Noordwest Ziekenhuisgroep afstemmen. U vindt een overzicht op de website van Netwerk Orthopedie. We adviseren u om al voor de operatie kennis te maken en afspraken te maken.

Wat kunt u verwachten na revisie van de knieprothese?
Net als bij de 1e totale knieoperatie is het belangrijk dat u de eerste periode extra voorzichtig bent met uw geopereerde knie en knieprothese. Houdt u zich daarom goed aan de leefregels die u meekrijgt van de fysiotherapeut en ‘luister’ goed naar de knie. Krijgt u meer pijn en/of wordt uw knie dik(ker)? Dan is de kans groot dat u de knie te veel belast. Doe dan rustiger aan.

Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.