terug naar nwz.nl

Veelgestelde vragen over klompvoet

Heeft u vragen over de voetafwijking bij uw kind of over de behandeling bij uw kind? Stelt u deze gerust! Elke vraag die u ons stelt is belangrijk. Een aantal vragen over een klompvoet worden vaak gesteld en daarom in de volgende tekst beantwoord.

Hoe vaak moet ik met mijn kind naar het ziekenhuis?
U komt 1 tot 2 weken na de geboorte 6 weken lang elke week naar de gipskamer voor de gipsbehandelingen. Daarna volgt een ingreep waarbij de achillespees wordt verlengd. Uw kind mag na de ingreep meteen naar huis. Kort daarop komt u nog een keer met uw kind voor het aanmeten van de brace. Daarna komt u regelmatig terug voor controle. Dit wordt afgebouwd tot 2 tot 4 keer per jaar.  

Waar moet ik thuis tijdens de gipsbehandeling op letten?
Elke keer nadat uw kind nieuw gips heeft gekregen, bekijkt u de eerste uren regelmatig de kleur van de teentjes. Deze moeten mooi roze zijn. Op het moment dat u op een teen drukt, verdwijnt deze roze kleur en wordt de teen wit. Als u loslaat, moet de roze kleur snel terugkomen. Zijn de teentjes erg donker of juist wit van kleur in plaats van roze? En voelen ze koud aan? Dan kan het zijn dat het gips te strak zit. Neem dan contact op met uw orthopedisch chirurg of de gipskamer voor een afspraak. 

Waarom duurt de brace-behandeling zo lang? Kunnen we eerder stoppen?
De voet heeft de eerste jaren de neiging om weer in de klompvoetstand te groeien. De brace voorkomt dat dit gebeurt. Uw kind draagt de brace daarom tot het 4 jaar oud is. Daarna wordt de voet van uw kind zo nodig nog gecontroleerd. 

Wat moet ik doen bij problemen met het gips of de brace?
Waarschuw bij (één van) de volgende klachten meteen de gipskamer of uw orthopedisch chirurg:
  • als er vocht onder het gips vandaan komt
  • bij een rode, geïrriteerde huid aan de randen van het gips
  • bij slechte doorbloeding van de tenen in het gips: de tenen zien wit of juist donker en voelen koud aan
  • als het gips afzakt
  • brace: bij rode, geïrriteerde huid rond de voet of enkel 
  • bij koorts boven de 38,5 °C zonder duidelijke oorzaak zoals verkoudheid of een virus

Wat is de toekomst van mijn kind met een klompvoet?
Een klompvoet herstelt na de gipsbehandeling volgens Ponseti meestal zo goed als helemaal. Afhankelijk van de ernst van de klompvoet kan het wel zijn dat de voet wat kleiner en de kuit wat dunner blijft bijvoorbeeld. Maar dit levert meestal geen problemen op. Kinderen met een klompvoet kunnen gewoon sporten, zelfs op hoog niveau.

Is de gipsbehandeling volgens Ponseti altijd succesvol?
Als het resultaat na de gipsbehandeling en/of de verlenging van de achillespees tegenvalt, is soms een aanvullende behandeling  nodig. Dit hangt ook van de leeftijd af. Maar deze behandeling is minder ingrijpend dan de operatie die zonder de gipsbehandeling volgens Ponseti nodig zou zijn.