terug naar nwz.nl

Slijtage van de schouder - behandeling

Op de kop en kom van het schoudergewricht én in het gewricht (AC-gewricht) tussen het dak van de schouder (acromion) en het sleutelbeen (clavicula), zit een laagje kraakbeen. Als dit kraakbeen beschadigt, slijt of zelfs helemaal verdwijnt, spreken we van slijtage (artrose) van de schouder. Uw schouder is dan (continu) pijnlijk en/of stijf. Afhankelijk van de ernst van uw klachten zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • fysiotherapie
  • pijnstillende medicijnen
  • injectie met een verdovend middel en een ontstekingsremmer in het schouder- of AC-gewricht
  • (kijk)operatie waarbij losse stukjes kraakbeen verwijderd worden
  • (kijk)operatie waarbij een stukje van het sleutelbeen verwijderd wordt
  • schouderprothese


Schouderprothese
Bij een schouderprothese zijn er 2 mogelijkheden:

  • een operatie waarbij de schouderkop en mogelijk ook de schouderkom wordt vervangen
  • reversed schouderprothese (omgekeerde prothese): dit is een prothese waarbij de nieuwe kop op de plaats van de kom wordt geplaatst, en de nieuwe kom op de plaats van de kop. Dit wordt gedaan wanneer er een combinatie is van arthrose en gescheurde pezen.


Hoe bereidt u zich voor op behandeling van slijtage van de schouder?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de behandeling, een eventuele operatie en de periode van herstel kunt voorbereiden.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?
Alle behandelingen zijn erop gericht dat u uw schouder weer zo normaal mogelijk zonder pijn kunt gebruiken en belasten.

Onze app 'Noordwest Zorg'
Krijgt u een schouderprothese? Dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereid op uw onderzoek of behandeling. Eventueel kunt u hiervoor naast de folder, ook onze app gebruiken. Hierin is alle informatie te vinden over uw behandeling. Deze handige app kunt u downloaden in de App Store of Google Play. U zoekt naar 'Patient Journey', u downloadt de app en zoekt binnen de app naar 'Noordwest Zorg'. In onze app vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek, behandeling en leefregels.