terug naar nwz.nl

Klompvoet - behandeling

Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de botten, gewrichten en spieren rondom het onderbeen, enkel en voet. Een klompvoet kan in Alkmaar behandeld worden met:

  • gips (volgens Ponseti)
  • een brace

Gips
Uw kind krijgt vanaf 1 tot 2 weken na de geboorte zo’n 6 weken lang elke week nieuw gips. Het voetje wordt op die manier langzaam telkens een stukje verder naar buiten gedraaid (gips volgens Ponseti). Het héle beentje moet in het gips: van het dijbeen tot en met de tenen. U krijgt van de gipsverbandmeester uitleg over waar u tijdens de behandeling thuis goed op moet letten. Lees ook meer informatie bij de veelgestelde vragen.

Operatie 
Vaak is de achillespees na de behandeling met gips nog te kort. De orthopedisch chirurg maakt de achillespees dan langer. Onder plaatselijke verdoving snijdt de orthopedisch chirurg de achillespees via een heel klein sneetje in de huid door. Daarna krijgt uw kind 3 weken gips. De achillespees heeft dan de juiste lengte en is genezen.

Brace
Na herstel van de achillespees krijgt uw kind een brace. Dit is een speciaal schoentje dat op een beugel wordt geklikt. Hierdoor blijft de voet in de goede stand staan. Uw kind draagt de brace de eerste 3 maanden 23 uur per dag. Daarna alleen ’s nachts en eventueel overdag, als uw kind slaapt. Als uw kind uit bed is, mag het gewone schoentjes dragen. Uw kind draagt de brace tot het 4 jaar is.

Wat kunt u na de behandeling verwachten? 
Bijna alle kinderen hebben na deze behandeling een zo goed als normale voet. Afhankelijk van de ernst van de klompvoet kan het wel zijn dat de voet wat kleiner en de kuit wat dunner blijft bijvoorbeeld. Maar dit levert meestal geen problemen op. Kinderen met een klompvoet kunnen gewoon sporten, zelfs op hoog niveau. 

Vragen?
Een aantal vragen worden vaak gesteld en kunt u daarom terugvinden bij de veelgestelde vragen.

Ziektebeelden

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.