terug naar nwz.nl

MPFL-plastiek (stabilisatie knieschijf)

Het kan zijn dat de knieschijf niet (langer) in de holte van het bovenbeen past. Als de knieschijf niet (meer) goed past, kan deze verder van zijn plaats raken en zelfs uit de kom schieten. Als dit vaker gebeurt, is in overleg met uw orthopedisch chirurg een operatie noodzakelijk. Tijdens deze operatie wordt de band van de knieschijf hersteld. We noemen dit een MPLF-plastiek. De orthopedisch chirurg gebruikt voor het herstel van de band onder andere een hamstringpees uit uw been. Deze pees wordt gebruikt om te zorgen dat de knieschijf niet meer uit de kom kan schieten. Ook als de knieschijf te hoog staat of te ver naar buiten, wordt dit tijdens deze operatie hersteld.

Hoe bereidt u zich voor op een MPLF-plastiek?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de opname, de ingreep zelf en de periode van herstel kunt voorbereiden. U krijgt bovendien folders mee waarin u alles rustig kunt nalezen. U loopt na de ingreep 6 weken met krukken. U neemt de krukken bij uw opname zelf mee. U kunt elleboogkrukken lenen bij een thuiszorgwinkel.

Wat kunt u verwachten na een MPLF-behandeling?
U komt na 1 week en 6 weken voor controle op de polikliniek orthopedie. U start meteen na thuiskomst met fysiotherapie. Dit is erg belangrijk voor goed herstel. Naar verwachting heeft u na de operatie (bijna) geen klachten meer.

Ziektebeelden

Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.

Meer informatie