terug naar nwz.nl

Standscorrectie onderbeen

 
Door slijtage (artrose) van de knie kan door botverlies aan één kant een O-been ontstaan, met alle (pijn)klachten van dien. Als u geen baat (meer) heeft bij fysiotherapie en/of pijnstillers, kunt u in overleg met uw orthopedisch chirurg correctie van de stand van uw onderbeen overwegen. Uw O-been wordt dan met een operatie gecorrigeerd tot een normale been-as of een licht X-been. Of als u een X-been heeft, wordt dit gecorrigeerd naar een recht been. Het versleten deel van de knie wordt daardoor bij het lopen ontlast. Een (halve) knieprothese kan hierdoor uitgesteld worden, of is misschien helemaal niet nodig.

Standscorrectie van het onderbeen
Afhankelijk van de plaats van de correctie, maakt de orthopedisch chirurg een snede aan de binnenkant van het scheenbeen, vlak onder de knie of aan de binnenkant van het bovenbeen. De spieren worden opzij gehouden. Na de zaagsnede worden de botdelen passend gemaakt, zodat het been in de juiste stand teruggezet kan worden. De botdelen worden met schroeven vastgezet, zodat ze in de goede stand genezen.

Hoe bereidt u zich voor op een standscorrectie van het onderbeen?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de opname, de ingreep zelf en de periode van herstel kunt voorbereiden. U krijgt bovendien folders mee waarin u alles rustig kunt nalezen. Lees op onze website algemene informatie over uw opname. U loopt na de ingreep 6 weken met krukken. U neemt de krukken bij uw opname zelf mee. U kunt elleboogkrukken lenen bij een thuiszorgwinkel. 
 
Wat kunt u na de operatie verwachten?
Houdt u rekening met een herstel- en revalidatieperiode van ongeveer 3 tot 6 maanden. Als u maar aan 1 kant van uw knie artrose heeft, kunt u goede resultaten verwachten.