terug naar nwz.nl

Operatie bij een gebroken rug

Bij een gebroken rug is een ruggenwervel gebroken. Afhankelijk van het type breuk, is soms een operatie nodig. De orthopedisch chirurg zet de wervel dan met schroeven weer aan elkaar. Dit kan op 2 manieren:
 
  • minimaal invasieve methode: u wordt via kleine insteekopeningen geopereerd
  • open methode: u wordt via een grotere snede in het midden van de wervelkolom geopereerd, de orthopedisch chirurg schuift de spieren opzij en plaatst vervolgens de schroeven
 
Hoelang de operatie duurt, is afhankelijk van het type breuk. U komt na de operatie in het ziekenhuis onder begeleiding van een fysiotherapeut zo snel mogelijk weer in beweging.
 
Hoe bereidt u zich voor op een operatie bij een gebroken rug?
Een operatie bij een gebroken rug is een grote ingreep. De orthopedisch chirurg legt u dan ook goed uit wat u kunt verwachten, en hoe u zich op de operatie en de periode van herstel kunt voorbereiden.

Lees meer algemene informatie over uw opname op de website. Bekijk ook de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.
 
Wat kunt u na de operatie verwachten?
Afhankelijk van het type breuk draagt u zo nodig een korset. Ook na uw ontslag wordt u bij uw revalidatie en herstel begeleid door een fysiotherapeut. Hoelang volledig herstel duurt, is mede afhankelijk van uw situatie, het type breuk en de operatietechniek. Maar houdt u rekening met een aantal maanden. 

Ziektebeelden

Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.

Meer informatie