terug naar nwz.nl

Platvoet - behandeling

Bij een platvoet rust de voetboog aan de binnenkant van de voet gedeeltelijk of helemaal op de grond. Dit komt doordat het zogenoemde lengtegewelf in de voet doorgezakt is. De hiel is bovendien naar buiten gekanteld. De behandeling bij platvoeten hangt af van het type platvoet:
  • soepele platvoet
  • vlucht-platvoet
  • stugge platvoet

Behandeling van een soepele platvoet
Als u geen klachten heeft, is behandeling niet nodig. Heeft u wel klachten? Dan kunt u baat hebben bij steunzolen of aangepaste orthopedische schoenen. 

Alle kinderen worden geboren met soepele platvoeten. Dit gaat na verloop van tijd vanzelf over. Als kinderen ongeveer 12 jaar oud zijn, heeft de voetboog zich meestal normaal ontwikkeld. Als uw kind geen klachten heeft, is behandeling dan ook niet nodig. Uw kind  hoeft dan ook geen steunzolen te dragen. Heeft uw kind wel (veel) klachten? Een corrigerende steunzool kan helpen, zo niet dan kunt u in overleg met de orthopedisch chirurg een operatie overwegen. Uw kind krijgt dan tijdelijk een kegeltje in de voet geplaatst. 

Behandeling van een vlucht-platvoet
Een vlucht-platvoet ontstaat door een te korte achillespees. U kunt in overleg een operatie overwegen waarbij de orthopedisch chirurg de achillespees langer maakt. 

Behandeling van een stugge platvoet
Een stugge platvoet is vaak aangeboren. Dit type platvoet ontstaat doordat de voetbotjes met elkaar vergroeid zijn. De stand van de voet kan met een operatie worden hersteld. De kans is groot dat u na de operatie zonder pijn weer op gewone schoenen kunt lopen. 

Hoe bereidt u zich voor op behandeling van platvoeten?
De orthopedisch chirurg legt goed uit hoe u zich op de behandeling, een eventuele operatie en de periode van herstel kunt voorbereiden. Uw voorbereiding is sterk afhankelijk van de behandeling en/of de operatie die in uw geval nodig is. 

Wat kunt u na de behandeling verwachten? 
De behandeling is erop gericht dat u uw voet(en) weer normaal en met zo min mogelijk pijn kunt gebruiken en belasten. 

Ziektebeelden

Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.