terug naar nwz.nl

Instabiele enkel - behandeling

Een instabiele enkel ontstaat vaak na ernstig letsel aan de enkelbanden. Of door het verzwikken van de enkel. U wordt meestal eerst behandeld met tape en eventueel gips. Blijft de enkel instabiel? Dan zijn de volgende behandelingen mogelijk:
  • fysiotherapie voor training van de spieren rond de enkel
  • enkelbrace of bandage
  • zo nodig operatie (enkelbandplastiek)

Operatie
Heeft u geen baat bij fysiotherapie en/of een enkelbrace? En heeft u in het dagelijks leven last van uw instabiele enkel? Dan kunt u in overleg met uw orthopedisch chirurg een zogenoemde enkelplastiek overwegen. Dit is een ingreep waarbij de instabiele enkelband strakker wordt gezet. 

Hoe bereidt u zich voor op behandeling van een instabiele enkel?
De orthopedisch chirurg legt goed uit hoe u zich op de behandeling, een eventuele operatie en de periode van herstel kunt voorbereiden. Heeft u overgewicht? Dan kunt u er voor ondersteuning van uw behandeling en herstel baat bij hebben om af te vallen. 

Wat kunt u na de behandeling verwachten? 
Mogelijk wordt uw enkel door fysiotherapie stabieler. Na een eventuele operatie krijgt u 3 tot 6 weken gips afhankelijk van de operatie. Dit is nodig voor goede genezing van de enkelband. Daarna wordt de enkelband eventueel nog 5 weken beschermd met tape. Mogelijk is in deze periode ook fysiotherapie nodig. Volledig herstel duurt ongeveer 3 maanden. Zo’n 80% van de mensen die geopereerd zijn, is tevreden over het resultaat.

Ziektebeelden

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.