terug naar nwz.nl

Totale knieprothese

Afhankelijk van uw situatie en de ernst van uw klachten kan slijtage (artrose) van de knie worden behandeld met een totale knieprothese. Dit betekent dat u een geheel nieuwe knie krijgt.

Een totale knieprothese
De orthopedisch chirurg maakt aan de voorkant van de knie een snede en maakt het bot van uw boven- en onderbeen passend voor de knieprothese. De orthopedisch chirurg bepaalt tijdens de operatie de maat van de knieprothese die het beste bij uw knie past.

Hoe bereidt u zich voor op een totale knieprothese?
Voor een goed verloop van de ingreep én voor een voorspoedig herstel is het belangrijk dat u zich goed op de operatie en uw herstel voorbereidt. U weet dan wat u kunt verwachten en wat u moet doen. Bekijkt u daarom van tevoren:

 

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen


Onze app Noordwest Zorg
Krijgt u een operatie ‘totale knieprothese’?  Dan kunt u gebruik maken van onze app 'Noordwest Zorg'. De app geeft uitleg over de ingreep en het herstel na de operatie. Deze handige app Noordwest Zorg is te downloaden in de App Store of Google Play

Fysiotherapie
Voor goed herstel doet u na de ingreep onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen. Uw orthopedisch chirurg verwijst u graag naar een van de praktijken voor fysiotherapie die de voor- en nabehandeling zo goed mogelijk op de ingreep van Noordwest Ziekenhuisgroep afstemmen. U vindt een overzicht op www.netwerk-orthopedie.nl. We adviseren u om al voor de operatie kennis te maken en afspraken te maken.

Wat kunt u verwachten na een totale knieprothese?
Houdt u rekening met een herstelperiode van gemiddeld 9 maanden tot 1 jaar. Het is belangrijk dat u de eerste periode extra voorzichtig bent met uw geopereerde knie en knieprothese. Houdt u zich daarom goed aan de leefregels die u meekrijgt van de fysiotherapeut. De eerste 6 weken kunnen tegenvallen, maar daarna gaat het vaak snel beter. Krijgt u meer pijn en/of wordt uw knie dik(ker)? Dan is de kans groot dat u de knie te veel belast. Doe dan rustiger aan.

Vragen?
Een aantal vragen over de knieprothese worden vaak gesteld en kunt u daarom terugvinden in de veelgestelde vragen.