terug naar nwz.nl

Totale knieprothese

Afhankelijk van uw situatie en de ernst van uw klachten kan slijtage (artrose) van de knie worden behandeld met een totale knieprothese. Dit betekent dat u een geheel nieuwe knie krijgt.

Een totale knieprothese
De orthopedisch chirurg maakt aan de voorkant van de knie een snede en maakt het bot van uw boven- en onderbeen passend voor de knieprothese. De orthopedisch chirurg bepaalt tijdens de operatie de maat van de knieprothese die het beste bij uw knie past.

Hoe bereidt u zich voor op een totale knieprothese?
Voor een goed verloop van de ingreep én voor een voorspoedig herstel is het belangrijk dat u zich goed op de operatie en uw herstel voorbereidt. U weet dan wat u kunt verwachten en wat u moet doen. Bekijkt u daarom van tevoren:

  • de folders die u op deze pagina terugvindt
  • het fotoverhaal 'oefeningen fysiotherapie'
  • de animatie over de totale knieprothese van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging - Zorg voor Beweging:

 

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen


Onze app 'Noordwest Zorg'
Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op uw onderzoek of behandeling. Eventueel kunt u hiervoor naast de folder, ook onze app gebruiken. Hierin is alle informatie te vinden over uw behandeling. Deze handige app kunt u downloaden in de App Store of Google Play. U zoekt naar 'Patient Journey', u downloadt de app en zoekt binnen de app naar 'Noordwest Zorg'. In onze app vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek, behandeling en leefregels. 

Fysiotherapie
Voor goed herstel doet u na de ingreep onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen. Uw orthopedisch chirurg verwijst u graag naar een van de praktijken voor fysiotherapie die de voor- en nabehandeling zo goed mogelijk op de ingreep van Noordwest Ziekenhuisgroep afstemmen. U vindt een overzicht op www.netwerk-orthopedie.nl. We adviseren u om al voor de operatie kennis te maken en afspraken te maken.

Wat kunt u verwachten na een totale knieprothese?
Houdt u rekening met een herstelperiode van gemiddeld 9 maanden tot 1 jaar. Het is belangrijk dat u de eerste periode extra voorzichtig bent met uw geopereerde knie en knieprothese. Houdt u zich daarom goed aan de leefregels die u meekrijgt van de fysiotherapeut. De eerste 6 weken kunnen tegenvallen, maar daarna gaat het vaak snel beter. Krijgt u meer pijn en/of wordt uw knie dik(ker)? Dan is de kans groot dat u de knie te veel belast. Doe dan rustiger aan.