terug naar nwz.nl

Gebroken heup - behandeling

Een heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. Bij een gebroken heup (heupfractuur) is het bot vaak vlak onder de heupkop (de hals) gebroken (collumfractuur). Dit komt meestal door een val of een ongeluk.

Behandeling van een gebroken heup - collumfractuur
Bent u jonger dan 65 jaar? Dan probeert de orthopedisch chirurg de heupkop te sparen. De heupkop wordt dan met 1 of meerdere schroeven vastgezet. Bij een val wordt de heupkop soms zo stevig op de hals gedrukt, dat een operatie niet nodig is. Bij een gebroken heup is er een kleine kans dat de bloedvoorziening naar de heupkop verstoord wordt, ook als de heupkop vastgeschroefd is. De heupkop kan daardoor afsterven. U krijgt dan alsnog een heupprothese (geheel nieuwe heup).

Bent u wat ouder? Dan krijgt u meestal meteen een heupprothese. Afhankelijk van eventuele eerdere heupklachten krijgt u:
  • een kophalsprothese: alleen de kop met steel wordt vervangen
  • een totale heupprothese: de kom en de kop met steel worden vervangen

Andersoortige breuken 
Breuken die niet door de hals van de kop lopen, worden behandeld met platen en schroeven. Of met een pen door de mergholten van het bot van uw bovenbeen en een schroef door de heupkop. 

Hoe bereidt u zich voor op behandeling van een gebroken heup?
De orthopedisch chirurg legt u goed uit hoe u zich op de behandeling kunt voorbereiden. Meer informatie vindt u ook bij totale heupprothese.

Wat kunt u na de behandeling verwachten? 
Het is belangrijk dat u de eerste periode extra voorzichtig bent met uw geopereerde heup. Houdt u zich daarom goed aan de leefregels die u meekrijgt. Ook daarna is het belangrijk dat u goed naar de heup ‘luistert’ en niets doet wat pijn doet of niet goed voelt. Het totale herstel duurt gemiddeld 6 tot 9 maanden.